
06 iun. Terapia prin joc
Preocuparea pentru propria dezvoltare personala nu este o moda, ci o necesitate.
Care sunt beneficiile jocului, improvizatiei si teatrului pentru rezolvarea problemelor emotionale?
Terapia prin joc
Fiecare adult are in el un copil, pe care il poate aduce in prim plan atunci cand isi doreste relaxarea.
Iar copilaria poate reprezenta multe beneficii, la care am renuntat odata cu maturizarea: lipsa grijilor, bucuria fata de momentul prezent si lucrurile simple, deschidere si curiozitate fata de nou. Oare revenind la joc, putem obtine ajutorul mult dorit in atatea sfere ale vietii noastre?
Exista multe tipuri de terapii care apeleaza la tehnica jocului in lucrul cu adultii si, nu de putine ori, acestia constata cu surprindere cat de multe beneficii pot obtine de pe urma ei.
In timpul jocului, un adult isi redescopera si apeleaza la asa-numitul «copil interior», pe care, poate, l-a uitat, fiind nevoit sa adopte o pozitie serioasa in majoritatea timpului, acaparat de preocuparile cotidiene
Totodata, facand apel la imaginatia noastra, la creativitate, dar si renuntand la barierele pe care ni le-am tot construit, putem improviza situatii imaginare, in cadrul carora sa aducem in prim plan problemele care ne preocupa.
Pentru cineva care se teme sa nu greseasca, prima regula a tehnicilor de improvizatie este sa demontam ideea de greseala.
Este o daramare a barierelor, o demitizare a ideii de greseala si o plasare a ei in sfera normalului, a banalului. Deseori, catastrofizam, iar reactiile noastre fata de propria persoana, in urma unei greseli, sunt mai puternice decat greseala insesi.
Mai mult, din anumite greseli, poti improviza noi perspective, poti descoperi lucruri noi despre tine, poti gasi alte drumuri, la care nu te-ai gandit.
Apartenenta la grup
Poate ca unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei terapii nonconformiste prin improvizatie este apartenenta la grup.
Ideea de a nu fi singur, de a nu fi doar tu cel care se confrunta cu o asemenea problema, este suficienta uneori pentru a-i reduce din impactul emotional.
Sta in firea noastra umana sa facem parte dintr-un grup, pentru ca, astfel, ne satisfacem nevoia sociala si pe cea de protectie.
Pornind de aici, grupul ne ajuta chiar si atunci cand ne confruntam cu probleme minore, imbunatatindu-ne capacitatea de analiza a unei probleme si, automat, de gasire de solutii.
Primind diferite pareri de la membrii grupului, putem vedea o situatie din perspective diferite. In plus, atunci cand apartinem unui grup, ne simtim protejati, incurajati, simtim ca nu suntem singuri.
O mare parte din mesajul pe care il transmitem celor din jur nu este verbalizat, ci transmis de mimica, gestica sau postura.
Un prea mare control al sinelui se poate traduce printr-un blocaj al gesticii si o cenzura a limbajului nonverbal.
Ponderea limbajului nonverbal este situata undeva intre 60%-80% din intregul proces al comunicarii. Asta inseamna ca noi transmitem mult mai multe informatii prin intermediul corpului, al gesturilor, al mimicii sau al vocii, decat exprimam verbal.
Renuntand la cenzura, la teama de judecati, la frica de a ne exprima public, ne cream spatiul propice dezvoltarii si exploatarii propriului potential, nealterat.
Singurul lucru de care ai nevoie pentru a te exprima mai usor in public, este curajul de a fi cine esti.
Prin practica improvizatiei, castigi o siguranta fantastica in propriile tale capacitati. Capeti lejeritate in exprimare cu ajutorul exercitiilor de vorbire si de imaginatie, care te aduc mai aproape de cea mai buna versiune a ta.
Sa improvizezi, inseamna sa renunti la control, sa nu treci totul foarte mult prin filtrul analitic, sa gandesti rapid si sa reactionezi spontan.
Sorry, the comment form is closed at this time.