Originea măștilor de comedie și tragedie ale teatrului

Când oamenii se gândesc la teatru, unul dintre cele mai cunoscute simboluri care le vine în minte, sunt cele doua măști. Simbolul comediei și tragediei datează din Greacia Antica și a fost reprezentarea centrală a artelor creative timp de decenii. Aceasta include teatru, film și televiziune. Este unul dintre simbolurile mele preferate și este încă utilizat pe scară largă astăzi.

Dacă ne întoarcem în Grecia Antică, aceste măști au fost folosite în piesele de teatru timpurii pentru a reprezenta emoțiile personajelor. Era mai ușor pentru public, care stătea departe de scenă, să vadă măștile și emoțiile pe care le portretizau.

La acea vreme, femeilor nu li se permitea să joace în niciuna dintre piese. Așa că bărbații purtau aceste măști, mai ales dacă erau nevoiți să joace un rol feminin. Oamenii cred că aceste măști au fost doar un simbol sau un design creat de dramaturgi. Adevărul este ca măștile au fost piese de costumație.  Astăzi măștile reprezintă un simbol mondial.

Într-un sens istoric, există nume pentru fiecare mască. Numele Melpomene reprezintă masca tragediei sau Muza tragediei, iar numele Thalia reprezintă masca comediei sau Muza comediei. Melpo este numele scurt pentru Melpomene, ceea ce înseamnă o celebrare a dansului și cântecului.

Deși nu pare potrivit, deoarece Melpomene este masca tragediei, în general, se încadrează într-un sens teatral. Thalia provine din verbul grecesc thallein care înseamnă să înflorească sau să fie verde. Melpomene și Thalia au fost fiicele lui Zeus.

Adesea, oamenii leagă aceste măști de numele lui Dionis. Dionis este zeul grec al vinului. Măștile descriu emoțiile fericite și triste pe care le poate aduce vinul. Ele au fost, de asemenea, legate de Zeul Grec Janus, care este cunoscut sub numele de zeul cu două fețe de începuturi. Se spune că Janus a împrumutat numele măștilor.

De-a lungul anilor, au fost proiectate multe versiuni ale măștilor, dar toate prezintă aceleași emoții de bază, de fericire și tristețe.

Cred că este interesant să aruncăm o privire mai profundă la unele dintre piesele de teatru, care sunt considerate comedii și tragedii. Piesele lui Shakespeare sunt un gen popular care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la cele două tipuri foarte distincte de piese de teatru, deoarece Shakespeare scrie literalmente comedii și tragedii. Tragediile care-mi vin instantaneu în minte sunt „Macbeth”, „Regele Lear”, „Othello”, „Romeo și Julieta” și „Iulius Cezar”. Comediile care-mi vin în minte sunt „Mult zgomot pentru nimic”, „Comedia erorilor”, „A douăsprezecea noapte” și „Cum vă place”.

Acestea sunt favoritele mele și cred că sunt cele mai bune exemple atunci când te gândești la comedii și tragedii.

Maștile sunt conectate cu teatrul și cred că așa vor rămâne sute de ani de acum în colo. Sunt simbolul artelor dar și rădăcina acestora.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.