Théâtre Libre. Cum a influentat André Antoine teatrul independent

Théâtre Libre a fost fondat la 30 martie 1887 de André Antoine, la Paris.

Scopul principal al teatrului a fost de a aduce pe scena piese noi de teatru, care nu au fost încercate și produse pana atunci, de casele comerciale. Atunci cand a fost refuzat sa creeze dramatizarea romanului Thérèse Raquin,de Émile Zola, de teatrul unde lucra, Antoine a simtit nevoia de a-si deschide propriul teatru.

Pentru a se asigura că Théâtre Libre era scutit de cenzură și putea produce piesele de teatru, pe care alte teatre nu le-ar face, teatrul a fost susținut exclusiv de abonați. Deoarece teatrul lui Antoine nu avea niciun profit, acesta nu a fost considerat legal, un teatru.

Prin productiile sale aducea naturalism si realism, si bineinteles, la vremea aceea, erau considerate un risc foarte mare pentru scena.

Afisele si posterele spectacolelor erau create de artisti de top, care subliniau intr-un mod curajos, spiritul teatrului.

Există trei capitole din viața teatrului lui Antoine

Primul capitol reprezinta deschiderea acestuia, avand un program complet pentru sezonul de prrimavara-vara al anului 1887. Tot acum Antoine a renunțat la slujba de la compania de gaze, pentru a-si duce mai departe visul. Al doilea capitol este perioada 1888 -1893. În acest timp, Théâtre Libre, a avut un real succes, abonamentele erau foarte cautate, a produs multe piese de teatru, era apreciat de marii critici si era cautat pentru noi proiecte.   În acești ani, Théâtre Libre s-a vazut transformându-se intr-un teatru comercial proeminent, asemenea Teatrului Odéon și Comédie-Française. Ultimul capitol al teatrului este marcat din noiembrie 1893 până la închiderea sa în 1896.

În acest timp a fost evident că zilele experimentale ale teatrului trecuseră, deoarece stilul și productiile erau acum acceptate din punct de vedere comercial și căutate. Datorită unei  datorii dobândite atât în ​​numele teatrului, cât și personal, Antoine i-a predat Théâtre Libre lui Larochelle, un fiu al unui regizor/actor, care fusese dornic să se alăture conducerii în ultimii ani de funcționare ai teatrului.

Ultima reprezentație la Théâtre Libre a fost pe 27 aprilie 1896.

In timpul existentei sale, a avut peste 111 piese. Fiecare producție avea doar trei reprezentatii: o repetiție vestimentară, o reprezentație de deschidere pentru invitați și una pentru abonați. Cu toate acestea, în ciuda realizărilor sale, teatrul a avut probleme financiare majore.

Din aceasta cauza si a faptului ca Théâtre Libre dovedise ca o noua forma de teatru poate fi acum acceptata, teatrul a esuat si si-a inchis portile.

Influenta Theatre Libre

Théâtre Libre a combinat realismul cu naturalismul și a pus accentul pe actorie. André Antoine este considerat părintele stilului modern de punere în scenă . El a căutat să facă fiecare spectacol cât mai real posibil. Antoine credea că fiecare spectacol ar trebui să aibă un mediu unic.

Théâtre Libre a fost primul teatru de acest gen și a inspirat deschiderea multor teatre, inclusiv Freie Bühne  1889( Scena Libera), în Berlin, precum și Independent Theatre Society, 1891, din Londra. Din aceste două teatre au crescut Freie Volksbühne(Scena Oamenilor Liberi) si Stage Society în 1899, dar și Abbey Theatre din Dublin în 1901.

Influența, Théâtre Libre, realism și naturalism în punerea în scenă poate fi văzuta la Teatrul de Artă din Moscova. Fondat în 1898 de către Constantin Stanislavski și Nemirovich-Danchecko, acesta funcționează si astăzi.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.