06 mai Scriitori care au prezis viitorul
Sa prezici viitorul nu este o treaba usoara. Si desi nimeni nu a inventat o masina a timpului (cel puţin nu una de care sa stim si noi) cativa scriitori au avut niste idei suspicios de exacte.
Jules Verne (1828- 1905)
Cartile lui Jules Verne, apar de 3 ori pe lista alcatuita de Business Insider. Verne nu numai ca a anticipat descoperirile viitoare, dar a si influentat cursul istoriei, romanele lui reprezentand o inspiratie reala pentru oamenii de stiinta.
În vremea în care călătoriile pe lună erau de domeniul fantasticului, Jules Verne a surprins prin acuratețea cu care a descris procesul. În capodopera sa, „De la Pământ la Lună”, scrisă în 1865, scriitorul francez utilizează niște calcule de o precizie uimitoare.
De asemenea, în carte, materialul din care este construita capsula care-i transporta pe oameni spre Luna, este aluminiul, un material extrem de comun astazi, dar extrem de rar la acea vreme. De altfel, procedeul modern de fabricare a aluminiului a fost pus la punct la 20 de ani dupa aparitia cartii!
Mai mult, Jules Verne a prezis cu acuratețe inclusiv locul în care se afla Centrul Spațial Kennedy din Florida, cu o suta de ani inainte ca el sa fie înfiintat.
Arthur C. Clarke (1917- 2008)
Omul briliant din spatele „2001- Odiseea spatiala”- a avut cea mai tare titulatura creata vreodata: Cancelar al Societatii Britanice Interplanetare. El a dezvoltat conceptul de comunicare prin satelit în 1945, idee care a devenit realizabila abia în 1965. De asemenea, el a discutat şi despre posibilitatea de a transfera continutul creierului uman intr-un computer. In 2005, intr-un interviu pentru BBC, afirma: „Cand corpul începe sa se deterioreze iti transferi amintirile si gandurile, astfel personalitatea va putea fii nemuritoare. Doar le salvezi pe un CD-Rom si apoi te conectezi- simplu ca „buna ziua”!”. Inca nu. Dar oamenii de stiinta lucreaza la cateva proiecte asemanatoare.
Mary Shelley 1797- 1851
In zilele noastre, „Frankenstein”, opera publicata în 1818, este povestea de groaza clasica, despre care am auzit cu totii. La vremea la care a fost scrisa, povestea se baza pe preocuparile stiintifice ale vremii.
In secolul al XIX, medicina moderna abia prindea aripi, iar experimentele cu organe umane erau la ordinea zilei. Preocupata de subiect, Mary Shelley l-a tratat in cartea sa si a devenit unul dintre acei scriitori celebri care au prezis viitorul.
In „Frankenstein”, autoarea isi imagineaza transplantul de organe, care avea sa devina realitate la mulți ani de la publicarea cartii. Mai mult, ideea lui Shelley de a trece curent electric prin corpul unei persoane in stop cardio-respirator pentru a o readuce la viață este, si ea, foarte aproape de realitate.
Astazi, tehnica este folosita in cadrul recuperarii medicale prin electroterapie. Mai mult, medicii de astazi incearca diverse experimente cu electrozi, menite sa stimuleze coloana vertebrala a pacienților paralizati.
Edward Bellamy 1850-1898
„Privind inapoi” 1888. Romanul introduce ”cartile de credit”, care functionau mai de graba ca niste carduri de debit. Cartile de credit au fost inventate in 1950, la 62 de ani de la publicarea volumului.
Jonathan Swift 1667-1745
”Calatoriile lui Gulliver” 1735. Autorul a anticipat corect faptul ca planeta Marte are doi sateliti naturali. Lunile lui Marte, Phobos si Deimos, au fost descoperite in 1877, la 142 de ani de la publicarea romanului.
Hugo Gernsback 1884-1967
„Ralph 124C41+ ” 1911. Prezice in mod corect aparitia radarului, cu 24 de ani inaintea inventarii acestuia. In acelasi volum, autorul anticipeaza introducerea energiei solare care a ainceput sa aiba aplicatii practice peste mai mult de 60 de ani.
Douglas Adams 1952-2001
In „Ghidul Autostopistului Galactic” 1980, Adams prezinta un dispozitiv care realizeaza traduceri audio in timp real. Dezvoltarea unor aplicatii pentru telefoanele mobile care indeplinesc aceeasi functie, a avut loc la 34 de ani de la publicarea volumului.
John Brunner 1934-1995
„Zanzibar” 1969, volumul scris de Brunner ntuieste corect multe dintre evenimentele viitoare, in special pe cele de ordin social, economic si politic. Pe langa televiziunea prin satelit, masinile electrice si imprimantele laser, romanul anticipeaza formarea Uniunii Europene, decriminalizarea marijuanei, declinul economic al orasului Detroit si lupta impotriva industriei de tutun.
Aldous Huxley 1894-1963
„Minunata lume noua” 1932. Romanul care descrie o societate futurista, distopica, mentioneaza folosirea unor medicamente care modifica starea de spirit si a ingineriei genetice. Medicamentele antidepresive au fost introduse in 1950, la 18 ani de la volumul scris de Huxley, in timp ce prima manipulare a ADN-ului a avut loc la 40 de ani de la publicarea cartii, in 1972.
George Orwell 1903-1950
„O mie noua sute patru zeci si patru”, 1949. Roman celebru care infatiseaza un viitor sumbru, distopic. Ideea unui guvern care isi spioneaza atent cetatenii a fost confirmata peste 65 de ani de la publicarea romanului, odata cu scandalul domestic in care a fost implicata Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite (NSA).
Daca vreti sa aruncaţi o privire in viitor, presupun ca este mai potrivit sa cumparaţi romane sci-fi. Acum interbarea este: care anume?
Sorry, the comment form is closed at this time.