Știați că …

  • Teatrul a fost creat de greci în secolul V î.Hr. S-a născut din serbările organizate în cinstea zeului Dionis, zeul viței-de-vie, al vinului și al veseliei. Un grup de bărbați îl reprezentau pe zeu și pe însoțitorii săi, satirii, costumați cu blănuri și coarne de țap („tragos”), cântând și dansând în jurul unui altar. Treptat, din grupul respectiv, numit cor, s-a desprins o persoană, apoi două, mai multe – actorii – care schimbau replici cu corul. În timp s-au amenajat locuri speciale pentru reprezentațiile teatrale (amfiteatre) și s-au scris texte speciale interpretate de actori și cor. Autorii greci au scris tragedii și comedii. Cei mai de seamă autori de tragedii au fost EschilSofocle și Euripide, iar cel mai important autor de comedii a fost  Aristofan. În Grecia Antică, numai băieții și bărbații erau actori. Ei purtau măști pentru ca publicul să știe ce rol joacă – de bărbat sau de femeie, de înțelept sau de nebun. Teatrele grecești erau imense, cu până la 17.000 de locuri. Fețele actorilor erau greu de văzut din ultimele rânduri, dar măștile mari și colorate erau ușor de recunoscut. Teatrele grecești erau construite pe coastele dealurilor. Datorită formei lor semicirculare, vocile actorilor se auzeau până în ultimul rând, chiar dacă aceștia vorbeau în șoaptă. Unele reprezentații durau o zi întreagă. Spectatorii își aduceau perne și covorașe pe care le puneau pe scaunele tari de piatră, iar când li se făcea foame sau sete își cumpărau gustări și vin. Personalul teatrului era înarmat cu niște bețe mari, ca să nu aibă necazuri. Uneori, publicul numeros era atât de impresionat de o piesă, încât începea să se revolte. Câteva lovituri viguroase linișteau îndată spectatorii.

 

  • Primul teatru din Romania a fost construit in anul 1817 la Oravita. Clădirea este o copie fidelă a celui dintâi teatru al Vienei, celebrul Burgtheater, care a fost construit în 1720 şi dezafectat în 1890. Aşa se explică faptul că în ziua de azi sunt istorici din Austria, dar şi turişti din acea ţară, care vin la Oraviţa, tocmai pentru a admira sau a studia o bijuterie arhitectonică, asemeni unei amprente a vechii capitale imperiale.

 

  • Teatrul Olimpico, care se traduce în Teatrul olimpic, în Vicenza, Italia, este considerat cel mai vechi teatru din lume, după ce a găzduit prima sa interpretare în 1585. Este de asemenea considerat unul dintre cele mai frumoase teatre din Europa. Teatrul a fost proiectat de Andrea Palladio, arhitect italian și maestru al arhitecturii renascentiste, precum și un designer de numeroase clădiri celebre din toată Italia. Teatro Olimpico a fost casa Academiei Olimpico care a fost fondată acolo în anul 1955.

 

  • In 27 decembrie 1816, la Iași a avut loc primul spectacol de teatru in limba romană. Piesa  numită “Mirtil si Hloe” a fost organizată și desfasurată din initiativa si sub conducerea lui Gheorghe Asachi. “Mirtil si Hloe” era o pastorală intr-un act prelucrată de Asachi după Gessner si Florian și ii avea in distribuție pe Elena Ghica, Printul Ghica si Costachel Sturdza. Mitropolitul Veniamin Costachi si scriitorul Edgar Quinet s-au numarat printre spectatorii piesei de teatru.

 

  •  Teatrul pe care Shakespeare îl conducea, The Globe, a ars în 1613, în timpul reprezentaţiei piesei Henry al VIII-lea, dându-i-se foc la acoperiş, ca mai apoi clădirea să ardă în totalitate. Ca multe alte teatre din Londra, Globe a fost inchis de puritani in 1642. In anul 1644 a urmat demolarea lui pentru a face loc unei construcţii de apartamente. Locaţia exactă a rămas necunoscută pănă in 1989, atunci cănd rămăşiţele fundaţiei au fost descoperite sub locul de parcare al terasei Anchor, pe Park Street. Cu mai bine de 300 de ani, actorul, regizorul și producătorul american Sam Wanamaker a demarat o campanie de reconstruire a teatrului original Globe. În 1994 visul său a fost realizat, iar astăzi, reconstrucția conform perioadei originale înfrumusețează malul de sud al râului Tamisa.

 

  • Primul actor care a jucat fără cuvinte era în teatrul antic din Grecia. Rămăsese fără voce şi disperat că nu putea întrerupe spectacolul, a început să mimeze şi deşi o făcea pentru prima dată, publicul a înţeles totul şi l-a aclamat. Şi actorii comediei dell arte din Evul Mediu au folosit limbajul gestual pentru a se face înţeleşi prin Europa. În timpul lui Ludovic XIV în Franţa, actorul a ştiut să folosească din nou gesturile atunci când i s-a interzis să vorbească pe scenă de teama aluziilor politice. În secolul XIX se redescoperă limbajul nonverbal teatral și începe teoretizarea lui.

 

  • Spectacolul “Cursa de soareci”, dupa Agatha Christie, intra in Cartea Recordurilor drept cea mai jucata piesa din lume, cu peste 25 000 reprezentatii. Se joaca inca din anul 1952, atunci a avut premiera la Londra,  neintrerupt de 68 de ani. Piesa “Cursa de soareci” este celebra nu doar pentru numarul record de reprezentatii din intreaga lume, ci si pentru finalul neasteptat. La sfarsitul fiecarui spectacol, publicului i se cere sa nu dezvaluie identitatea criminalului. Un imens scandal a izbucnit in anul 2010, cand Wikipedia nu a respectat aceasta regula si a dezvaluit unul dintre cele mai bine pastrate secrete din istoria teatrului. Ulterior, fanii si familia Agathei Christie au trimis numeroase proteste.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.