„Lumea-ntreagă e o scenă si toți oamenii-s actori” – William Shakespeare

FF Theatre vă prezintă în continuare enigme, curiozități, ciudățenii din timpul în care a trăit și creat cel mai mare dramaturg al tuturor vremurilor. Așadar …

Nu se știe cu exactitate date de naștere a lui William Shakespeare. Se presupune că ar fi vorba de date de 23 aprilie (motiv pentru care, de exemplu, pagina de pe wikipedia în limba română vehiculează această dată. Ceea ce se știe însă cu siguranță este data la care a fost botezat: 26 aprilie 1564. Este și motivul pentru care, pagina de pe wikipedia în limba engleză folosește, precaut, doar data botezului.

Este foarte posibil ca numele de Shakespeare să fie, de fapt… inexistent? În scrierile rare, păstrate din istorie cu numele său, există peste 80 de variante diferite ale numelui, printre care Shakspere, Shappere, Schakosper, Schakespeire, Shakstaf, Saxper, Shakeshafte, Shakspe sau Shaxberd. Cert este că William Shakespeare nu s-a prezentat niciodată sub numele de… Shakespeare, folosind nu mai puțin de 20 de variante de semnături!

Este binecunoscut portretul lui Shakespeare, aşa cum apare în general pe operele care îi poartă numele. Însă dramaturgul englez chiar aşa arata? Acest lucru nu poate fi ştiut cu certitudine, datorită faptului că nu a existat niciun portret al bardului din Avon realizat în timpul vieţii sale. Chipul lui Shakespeare așa cum îl cunoaștem noi astăzi a fost pictat de Martin Droeshout, care avea doar 15 ani atunci când dramaturgul a încetat din viaţă.

Teatrul pe care Shakespeare îl conducea, The Globe, a ars în 1613, în timpul reprezentaţiei piesei Henry al VIII-lea, dându-i-se foc la acoperiş, ca mai apoi clădirea să ardă în totalitate. Ca multe alte teatre din Londra, Globe a fost inchis de puritani in 1642. In anul 1644 a urmat demolarea lui pentru a face loc unei construcţii de apartamente. Locaţia exactă a rămas necunoscută pănă in 1989, atunci cănd rămăşiţele fundaţiei au fost descoperite sub locul de parcare al terasei Anchor, pe Park Street. Cu mai bine de 300 de ani, actorul, regizorul și producătorul american Sam Wanamaker a demarat o campanie de reconstruire a teatrului original Globe. În 1994 visul său a fost realizat, iar astăzi, reconstrucția conform perioadei originale înfrumusețează malul de sud al râului Tamisa.

Profesia, să zicem „de bază” a lui William Shakespeare era aceea de actor, așa cum stă scris în documente din anii 1592, 1598 și 1603. Documente care atestă cu certitudine că a interpretat rolul fantomei în „Hamlet” și pe cel al lui Adam în „Cum vă place”. „Marele Will” a jucat în tinerețe în fața Reginei Elisabeta I și apoi în fața Regelui James I, care erau mară admiratori și susținători ai pieselor sale.

William Shakespeare este îngropat în catedrala Holy Trinity şi se spune că ar exista un blestem peste osemintele sale? În 2008 când a avut loc restaurarea catedralei muncitorii au lucrat cu mare grijă pentru a nu deranja „somnul” marelui dramaturg? Pe piatra sa funerară din biserica stă scris „Prieteni buni, în numele Mântuitorului feriţi-vă / Să săpaţi în pulberea ce-aici s-a ferecat / Căci binecuvântat vei fi, tu, om ce treci pe lângă pietre în tăcere / Şi blestemat să fie omul care mişcă fără minte-aceste oase ale mele”.

Prima receptare a operelor lui Shakespeare nu a fost una pozitivă. De pildă, Voltaire afirma că Shakespeare este înzestrat cu „geniul creaţiei”, dar operele nu respectă niciunul dintre principiile artei.

William Shakespeare este considerat dramaturgul cu cel mai bogat vocabular din lume. Marele scriitor a folosit în bogata sa operă literară nu mai puțin de exact 884.429 de cuvinte, dintre care 28.829 diferite, unice, susțin experții în… „shakespearologie”.

William Shakespeare a fost primul scriitor nu numai din Anglia, dar din întreg vestul Europei care a făcut referire la… Transilvania. În „Pericle, Prinț al Tironului”, piesă scrisă în 1607-1608, apare propoziția „The poor Transylvanian is dead that lay with the little baggage” (Bietul transilvănean este mort, întins lângă bagaju-i mic).

Primele acuzații de… plagiat la adresa lui Shakespeare au apărut în 1630. Printre posibilii autori reali ai unora dintre creaţiile sale fiind invocate nume precum Edward de Vere, Francis Bacon, Christopher Marlowe, Mary Sidney Herbert sau editorul sonetelor publicate în 1609, Thomas Thorpe.

William Shakespeare este dramaturgul cu cele mai multe piese jucate în lume. Opera sa a fost tradusă în 123 de limbi şi piesele sale au fost jucate de nenumărate ori în 24 de ţări numai în ultimul deceniu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.