Crește prin teatru

Teatrul este un promotor al ideilor marilor dramaturgi, care au transpus pe scena trairi, sentimente, dar si concepte valoroase.

Una dintre singurele modalitati prin care individul poate evada din cotidian o constituie teatrul. De altfel, teatrul este si o cale de promovare a adevaratelor valori. Teatrul actual este un fenomen fascinant, privit în dimensiunea sa spectaculara, acesta se afla într-o permanentă schimbare şi reconstructie.

In ultimii ani tot mai multi oameni au ales teatrul ca forma de divertisment sau de petrecere a timpului liber.

Teatrul are un important rol in dezvoltarea, educarea, formarea personalitatii pe plan afectiv, cognitiv, estetic, fiind totodata un mijloc de socializare.

In primul rand, prin participarea la un spectacol de teatru, prin interpretarea unui rol, omul surprinde pe cei din jur, dar mai ales pe sine insusi, aflandu-si astfel limitele si reusind sa se desprinda de cotidian.

In al doilea rand, participand la spectacole de teatru, oamenii socializeaza ,isi stimuleaza inteligenta si creativitatea. Teatrul educa prin oferirea unui camp de actiune si de afirmare a personalitatii, iar tinerii, mai ales, au satisfactia exprimarii conduitelor achizitionate.

Orice parinte are obligatia morala de a merge impreuna cu copii la spectacole de teatru potrivite varstei lor.

Dezvoltarea psihica a copiilor depinde de noi, iar daca o sa avem grija sa ii indrumam catre asemenea manifestari artistice inspirate, cu siguranta vor deveni oameni inteligenti cu o cultura foarte bogata.

Evolutia tinerilor catre maturitate nu se poate realiza decat prin schimbarea unor tipare invechite de gandire si modelarea unui comportament apropiat de viata reala. Teatrul ofera modele si tipare pentru situatii de viata complexe, iar tinerii sunt cei mai vulnerabili atunci cand vorbim de preluarea unor modele specifice societatii in care traim.

De aceea, in scoli si in licee trebuie incurajate si sustinute campanii de promovare a teatrului si artelor, iar cei mai talentati elevi sa fie incurajati sa participe activ la actul teatral. Cursurile de teatru pot contribui la dezvoltarea armonioasa a tinerilor, incita la initiative, stimuleaza imaginatia si antreneaza memoria. Cei timizi se vor simti mai in largul lor intrupand personaje care le insufla idei si concepte apropiate de gusturile lor. Personajele operelor teatrale sunt mereu vii si actuale, iar teatrul farmeca la orice varsta.

Psihologul Erik Erikson crede ca aceasta perioada este infloritoare in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica. Copiii stapanesc deja deprinderi cognitive si sociale importante. Pentru copilul de sapte, opt, noua si zece ani, viata reprezinta o criza intre straduintele sale de a face ceva si inferioritate. Acum, copilul avanseaza in societate pentru a invata deprinderi si instrumente apartinand unei culturi mai vaste.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.