Portretul teatrelor in lume

Teatrele cu tradiție sunt locuri incărcate de cultură și de multă istorie. Însa cați dintre noi mai merg la teatru? Acel loc unde emoția nu ne este livrată prin intermediul a mii de efecte speciale, ci prin gesturi simple si pline de semnificație. Fie ca e mic ori mare, fiecare teatru are un farmec aparte.

 

 

Teatrul Globe al lui Shakespeare 

Construit din lemn în 1599, acesta a fost distrus de incendiu paisprezece ani mai târziu, când un proiector de scenă a dat foc acoperișului său de paie. Teatrul Globe a ars din temelii în doar două ore.A fost reconstruit repede, de data aceasta cu un acoperiș din țiglă, dar apoi, demolat pentru a face loc unei locuințe sub o administrație puritană care a dezaprobat teatrul.

Cu mai bine de 300 de ani, actorul, regizorul și producătorul american Sam Wanamaker a demarat o campanie de reconstruire a teatrului original Globe. În 1994, visul său a fost realizat, iar astăzi, reconstrucția conform perioadei originale înfrumusețează malul de sud al râului Tamisa.

 

 

 

 

Teatrul Minack, Cornwall UK

Teatrul Minack din Cornwall, Marea Britanie, nu are asemanare pe glob. Desi ai putea crede ca e un vestigiu roman, in realitate acesta nu are nici macar 100 de ani.
Este opera unei femei indragostite insa de arta, sub toate formele ei, Rowena Cade. Construit din piatra, acesta vegheaza marea, privelistea taiandu-ti rasuflarea. Nici nu stii daca sa privesti punerea in scena a vreunei scrieri clasice, sa privesti imprejur, cercetand piatra cu piatra, sau pur si simplu sa te pierzi un albastrul apei.

Din mai pana la mijlocul lui septembrie, aici se joaca circa 18 piese de teatru, multi dintre spectatori venind de departe pentru o astfel de experienta.

 

 

 

 

     

Teatrul Düsseldorfer Schauspielhaus, Germania 

Istoria acestui teatru german datează din anul 1818, când Regele Friedrich Wilhelm II al Prusiei l-a oferit drept cadou locuitorilor din Düsseldorf. Noul teatru, existent în acest moment, a fost construit pe ruinele originalului la finalul anilor `60. Düsseldorfer Schauspielhaus este construit cu linii curbe, ondulate, semănând cu o cortină de teatru.

 

 

 

 

 

 

 

Teatrul Balboa, San Diego 

Teatrul a fost construit la sfarsitul secolului al 19-lea, fiind proiectat de arhitectul italian Celestial Sacardim.

Construirea acestuia a durat 15 ani, tiglele au fost aduse din Franta, scarile si coloanele au fost realizate din marmura italiana, iar peretii de otel au fost comandati din Grasgow.

Teatrul are si 198 de candelabre aduse din Italia si o cupola compusa din 36.000 de placi ceramice pictate in culorile nationale ale Braziliei.

 

 

 

 

Teatrul BAM Harvey, New York

BAM Harvey Theater este o instituție din Brooklyn și este o vizită obligatorie. Teatrul găzduiește numeroase producții, inclusiv vizite de la Royal Shakespeare Company la alte clasice, cum ar fi Ibsen și Wilde.

Teatrul are o istorie destul de mare, construit inițial în 1904 ca Teatrul Majestic, a fost transformat într-o casă cinematografică la începutul anilor 1940, care a fost închisă în anii ’60. După aproape două decenii de închidere, teatrul a fost restaurat și redeschis în 1987, iar acum este Teatrul BAM Harvey.

 

 

 

 

Teatrul National Noh, Tokyo  

Teatrul Noh, ca acţiune fizică este format din cântec (utai) şi dans (mai), muzică instrumental (hayashî), ceea ce a făcut ca primii europeni care au văzut un spectacol de teatru Noh în secolul XIX să îl considere un fel de operă. Modul de a cânta actorilor de Noh provine din vechea tradiţie de recitare a poeziei. Spectacolul complex de teatru Noh cuprinde însă şi alte elemente importante, ca tehnicile de joc (acţiuni sau poziţii specifice numite kata), măşti, costme şi alte instrumente scenice, dar şi arhitectura scenei, timpul implicat în spectacol şi spaţiul comun al spectatorilor şi al scenei, care se împletesc într-un spectacol total, ce se apropie de perfecţiune.

 

 

 

 

State Theatre, Sydney 

Teatrul din Sydney a fost deschis in anul 1928, fiind proiectat de arhitectul Eli White, in stil gotic, italienesc si art deco.

State Theatre are al doilea cel mai mare candelabru din lume si o nepretuita orga Wurlitzer, fiind recunoscut drept „cladire cu importanta istorica si de o calitate arhitecturala ridicata”.

 

 

 

 

 

 

 

Teatrul Vasile Alecsandri, Iași 

Proiectat de doi arhitecti din Viena si inaugurat in 1840, a fost numit al doilea cel mai frumos teatru din lume, intr-un top realizat de BBC. Cladirea imbina stilurile neoclasic, rococo si baroc si este considerata una dintre cele mai elegante din Romani. In 27 decembrie 1816 a avut loc primul spectacol de teatru in limba romană. Piesa „Mirtil si Hloe” a fost organizată si desfașurată din inițiativa și sub conducerea lui Gheorghe Asachi.

.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.